google_translate facebook fiho popusti clanstvo
Search diabetes news | International Diabetes federation
Prispevek društva diabetikov Jesenice

OGLEDALI SMO SI ŠE MOSTE
Meddruštveni pohod smo jeseniški diabetiki 20. maja pripravili na Koroški Beli in vanj vključili tudi ogled hidroelektrarne Moste. Zanimanje gorenjskih in domačih diabetikov je bilo veliko, zato so si pod vodstvom strokovnjakov elektrarno ogledali v dveh skupinah. Videli in izvedeli so veliko novega in zanimivega, saj sta vodiča izčrpno in razumljivo pojasnjevala tudi vprašanja obiskovalcev.
Meddruštveno srečanje smo nadaljevali s prijetnim druženjem in srečelovom v restavraciji Kazina na Jesenicah. Za dobro razpoloženje je poskrbelo lepo vreme, skupaj z igrico Rdeča kapica skrbi za zdravo življenje diabetikov.

ŠPORTNE IGRE BREZ POKALOV
Na letošnje športne igre slovenskih diabetikov v Podčetrtek smo odšli dobro razpoloženi, okrepljeni z dvema ekipama balinarjev. Največ naših članov se je odločilo za pohod ali izlet s turističnim vlakcem, balinarji pa smo se odpeljali na balinišče v prenatrpanem in pregretem avtobusu. Vožnja je bila dolga in neprijetna, balinišče pa slabo pripravljeno za tako veliko število ekip. Zaradi časovne stiske smo igrali samo 20 minut na izločanje, v ženskih in mešanih ekipah. Po neuradnih rezultatih je bila naša ženska ekipa četrta, mešana ekipa pa šesta.
Med potjo domov smo se pogovarjali o slabi organizaciji srečanja, saj tudi pohodniki in izletniki niso bili zadovoljni. Skratka, tokratne športne igre so bile v smislu prišel, videl in pozabil.

NA PREDAVANJU O HOLESTEROLU TUDI MERITVE
Junijsko predavanje o pomenu povišanega holesterola in trigliceridov za sladkornega bolnika je pripravilo farmacevtsko podjetje Zaloker&Zaloker. Obnovili smo znanje o dobrem in slabem holesterolu ter trigliceridih, o njihovih normalnih vrednostih, kako vpliva povišanje na zdravje diabetika in kaj lahko sami storimo za boljše rezultate.
Pred predavanjem in po njem so izvajali tudi meritve trimesečnega povprečja HbA1C v krvi ter meritve krvnega sladkorja.

EDUKATIVNA DELAVNICA O SLADKORNI BOLEZNI
V sredini junija sta diabetologinja Nika Furar,dr.med. in Mateja Bahun, prof.zdr.vzgoje v Splošni bolnici na Jesenicah izvedli poučni delavnici o sladkorni bolezni.
Udeleženci so sodelovali z vprašanji in bili zadovoljni z rezultati odgovorov, saj so imeli več možnosti in časa za pogovor z zdravnikom in sestro kot jim je na voljo pri rednih pregledih.

POHOD PO ARBORETUMU
Diabetiki iz Kamnika so pripravili lažji pohod po Arboretumu Volčji potok. V sončnem in vročem vremenu nas je vodič vodil po poti zdravja med jezeri in v senci dreves, kjer smo se lahko ohladili ob zanimivem pripovedovanju o zgodovini arboretuma, njegovem urejanju in širjenju, poslovanju in sodobnih usmeritvah. Ogledali smo si tudi paviljon z orhidejami in metulji, na rožnem vrtu pa so nam pokazali tudi novo sorto slovenske vrtnice, poimenovane po Prešernu.
Druženje smo nadaljevali v prijetnem vzdušju bližnjega gostišča in tako preživeli še eno lepo soboto.
TRADICIONALEN POHOD OB MERČUNOVEM DNEVU
Tržiški diabetiki skupaj z ZDDS vsako leto v juniju pripravijo spominski pohod na Stol, kjer je obeležje dr. Merčunu, domačinu in pomembnemu diabetologu. Letos so pohod združili s praznovanjem 20-letnice Društva diabetikov Tržič; po prijetnem kulturnem programu so podelili tudi priznanja za sodelovanje z drugimi društvi Gorenjske.

ZANIMIVOSTI MESTA ŽIRI
Društvo diabetikov Škofja Loka nam je tokrat predstavilo mesto Žiri. Ogledali smo si galerijo z razstavama tradicionalne in sodobne čipke, kjer so nas presenetile in navdušile izvirne ideje: žirovske čipkarice so naredile evropsko skupnost držav z njihovimi zastavami in grbi, »herbarij« slovenskih drevesnih vrst, 3D ptice in drevesa, pokrajino v štirih letnih časih in še veliko lepega. Med sprehodom po mestu smo si ogledali še cerkev svetega Martina in Kržišnikov vrt, v mestnem muzeju pa smo si ogledali razstavo slik krajevnih slikarjev in čevljarsko delavnico ter poslušali zanimivo pripoved o zgodovini kraja in pomenu žirovske čipke za boljše življenje in razvoj kraja.

NAMESTO NA VRŠIČ DO PERIČNIKA
Prvo soboto v juliju smo nameravali oditi na pohod po stari vršiški cesti, vendar je bila cesta zaradi gradbenih del zaprta in smo se odpravili na pohod do slapa Peričnik. Številna skupina pohodnikov se je zbrala na parkirišču pri Teražu, potem pa smo po gozdni poti v senci dreves odšli do koče pri slapu Peričnik, kjer smo si nekoliko oddahnili. Nekateri so se povzpeli do vrha slapu in se osvežili v njegovem pršcu, večina pa nas je ostala prizemljena ob kavici in piškotih. Ob klepetu je čas hitro minil in odpravili smo se na Jesenice na kosilo, kjer smo v prijetni družbi zaključili prvi del letošnjih društvenih aktivnosti.
Sedaj pa na zaslužene počitnice. Imejte se lepo in pazite nase, da se septembra zopet srečamo.

Lilijana Kos
Foto: Vida Markovc, Anuša Ferjan