google_translate facebook fiho popusti clanstvo
Search diabetes news | International Diabetes federation
Slovenski diabetiki na vrhu Evrope

Evropsko prvenstvo nogometašev s sladkorno boleznijo DiaEuro 2017 je zaprlo svoja vrata v dvorani Dinamo v Bukarešti. Prvaki so že drugič postali Hrvati, ki so v finalu premagali Madžare. Polfinale je bilo obarvano modro-belo-rdeče med Slovenijo in Rusijo. Velika borbenost srčnost in disciplina v igri bi lahko Slovence pripeljala do brona. Žal jim je športna sreča obrnila hrbet. Po odlični igri in eni najboljših tekem prvenstva, se je le ta končala z rezultatom 3:3. Sledili so penali, kjer so imeli Rusi več športne sreče in zadeli vse proste strele, Slovenija pa je enega zgrešila. Neglede na »končno loterijo«, so slovenski diabetiki zasedli odlično 4. mesto v Evropi in tako postali nosilci skupine v Bratislavi 2018.

Slovenska DIA reprezentanca se je tako prvič povzpela pod sam evropski vrh. Bila je največje odkritje prvenstva, čeravno osiromašena z odsotnostjo nekaterih standardnih igralcev. Trener Simon Rosič je iz fantov iztisnil maksimum, fantje so pa z borbeno, zrelo in odgovorno igro dokazali iz kakšnega testa so. Imeli so najboljšo obrambo, manjkala je še samo jagoda na tortici. Ta je odšla v Rusijo, ki ima zagotovo večjo izbiro kvalitetnih nogometašev.

»Kapo dol Slovencem«, to so vedeli tudi navijači, saj so na vseh »slovenskih« nastopih navijali za Slovence. Tudi na četrtfinalni tekmi proti domačinom Romunom, je bila večina navijačev v dvorani «slovenska«, kajti Rosičevi izbranci so se morali boriti tudi proti »domačim sodnikom«.

V predtekmovanju so Slovenci igrali v skupini »D« in osvojili prvo mesto po zmagi nad vedno neugodnimi Belgijci z 8:1 ter z neodločenim izidom z lanskimi prvaki BiH z izidom 1:1. V četrt finalu so padli domačini Romuni s 4:1. Za pohod do finala so bili Slovencem na poti vedno neugodni Madžari, ki so premagali Slovenijo v zadnjih treh minutah s 3:1. Tretji gol je padel v zadnji sekundi, ko so Slovenci igrali brez vratarja.

Slovenija se je s četrtim mestom povzpela pod sam evropski vrh diabetičnih reprezentanc, kjer igrajo nogometaši iz najuspešnejših evropskih klubov, ki so zboleli za neozdravljivo sladkorno boleznijo. Prvenstvo se je zaključilo organizacijsko uspešno brez resnejših poškodb in drugih zdravstvenih zapletov. Reprezentance imajo za sabo močne evropske klube, nacionalne nogometne zveze, bogate sponzorje, da lahko izpeljejo večdnevne priprave in trening tekme.

Slovenija nima takega »luksuza«. Zdravstveno stanje nogometašev je bilo skozi celo prvenstvo zelo dobro in stabilno ter pod dobro strokovno pomočjo diplomirane medicinske sestre Mime Zadnek, saj se vsi zdravijo z insulinom in insulinskimi črpalkami. Legenda slovenskega futsala in goriškega nogometa Simon Rosič je uspel iz nogometašev iztisniti največ in tako dosegel odlične rezultate. Seveda brez asistence Staneta Črviča in športnega direktorja Dominika Sobana, očeta diabetičnega futsala, vseh teh uspehov ne bi bilo. Zahvala gre tudi vsem slovenskim sponzorjem, zlasti generalnemu sponzorju Novo Nordisku, Zvezi društev diabetikov Slovenije, Nogometni zvezi Slovenije in Društvu diabetikov Nova Gorica, ki je organizator in nosilec slovenskega projekta DiaEuro-futsal.

Dominik Soban

Spreminjamo sladkorno bolezen