google_translate facebook fiho popusti clanstvo
Search diabetes news | International Diabetes federation
Od karnevala do Dneva tuberkoloze
DD Jesenice

V začetku marca smo odšli na tradicionalni pustni karneval v Dobovo, kjer se prvo soboto po pepelnici predstavijo lokalne maske in maske iz drugih slovenskih krajev ter tujine, predvsem Hrvaške. Letos je bilo v povorki čez 50 večinoma skupinskih mask in vse so bile domiselne in zanimive.

Maškare so imele pripravljen tudi kratek plesni program in jih je bilo veselje gledati. Seveda so nas najbolj navdušili šolarčki, oblečeni v štiri letne čase. Na poti domov smo se ustavili še na Otočcu, kjer smo imeli skupaj z mnogimi izletniki Rozman busa pripravljeno večerjo.

Letošnji občni zbor smo popestrili z uvodnim predavanjem o kroničnih ranah. Aleksandra Vodopivec, zdravstveni tehnik iz diabetološke ambulante Splošne bolnišnice Jesenice, nam je na kratko, vendar zanimivo pojasnila, zakaj in kako pride do kroničnih ran in kako lahko z vsakodnevno nego nog le-te preprečimo. V nadaljevanju občnega zbora smo  izvedeli, kako uspešni smo bili lani in kaj še načrtujemo letos. Ugotovili smo, da smo v letu 2016 izpeljali vse načrtovane aktivnosti in poslovali pozitivno.

Sprejeli smo program dela in finančni plan za leto 2017 in izrekli zaupnico dosedanjemu vodstvu tako, da smo ponovno izvolili Sonjo Ravnik za predsednico društva in potrdili dosedanje člane izvršilnega odbora. V nadzorni odbor pa smo izvolili novega člana, saj je dolgoletni predsednik nadzornega odbora Marko Dolanc zaprosil za razrešnico.

Jeseniški župan je društvu čestital za njegovo uspešno delo in prisotne povabil na prireditve ob Jožefovem sejmu in občinskem prazniku; predstavniki društev diabetikov Gorenjske pa so nam zaželeli še boljše medsebojno sodelovanje.

Pohoda iz Lesc v kamp Šobec in Radovljico se je v lepem vremenu udeležilo 22 članov društva. Tokrat smo imeli tudi varstvo, saj je bila z nami psička Lina. Če bo še naslednjič tako pridna, jo bomo mogoče kar včlanili. V Šobcu smo se okrepčali in pogledali, kako so v kampu čistili izpraznjeno strugo, kjer se je nabralo veliko alg. Potem pa čez polje v Radovljico in naprej na izhodišče v Lescah.

Ob svetovnem dnevu žil in  svetovnem dnevu tuberkuloze smo se udeležili  aktivnosti, ki so jih organizirali v Splošni bolnišnici Jesenice: izmerili so nam krvni sladkor in krvni tlak, poslušali smo predavanje o boleznih ožilja nog in se oskrbeli z gradivom o tuberkulozi.

Lilijana Kos
Foto: Anuša Ferjan