google_translate facebook fiho popusti clanstvo
Search diabetes news | International Diabetes federation
ODGOVORI NA VPRAŠANJA
Odgovarja: dr. sc. Karin Kanc, dr. med.

Najprej bi vas, draga bralka, rada opogumila, da je v današnjih časih zelo veliko možnosti za izpolnitev vaše srčne želje - da bi se vama s prijateljem rodil zdrav otrok. Čestitam, saj sta prvi, pravi in najodločnejši korak že naredili: želita si otroka in poskrbeli ste, da vas nosečnost ni presenetila. Nosečnost načrtujeta, kar je v primeru sladkorne bolezni pri bodoči materi eden od najpomembnejših dejavnikov, ki napovedujejo dober izid nosečnosti.

Verjetno iz pogovorov z diabetologom, ginekologom ali iz literature že veste, da je za uspešno nosečnost in zdravega otroka najpomembnejše, da je vaša sladkorna bolezen čim bolje urejena. Če bi na primer imeli vrednost HbA1c (to je merilo urejenosti sladkorne bolezni) nekaj mesecev pred zanositvijo in v prvih treh mesecih nosečnosti največ tja do sedem odstotkov, bi bilo tveganje za splav ali prirojene napake pri otroku (na primer na srcu) pravzaprav enako kot pri vsaki drugi nosečnici, ki nima sladkorne bolezni. Če pa bi imeli HbA1c nižji, bi bilo tveganje še manjše.

Da bi dosegli tako zelo dobro urejenost sladkorne bolezni, če je že seveda nimate, boste ob pogostejših meritvah glukoze v krvi še bolj zavzeto prirejali odmerek insulina, morda osvežili znanje o primerni prehrani (v nosečnosti ne boste "jedli za dva", temveč čim bolj zdravo!), izogibali se boste hipoglikemijam, ki sicer niso tako nevarne za otroka kot za vas, in kolikor bo mogoče, boste tudi fizično aktivni. Privoščite si manj stresa in več trenutkov, v katerih boste uživali.

Svetujem vam, da svojo željo pogumno in z veseljem zaupate svojemu diabetologu. Morda vas tedaj lahko spremlja tudi prijatelj, ki bo pri tej nosečnosti odigral zelo pomembno vlogo - stal vam bo ob strani in vas spodbujal. Zdravnik bo prav gotovo odobraval vašo odločitev in poudaril, kako lahko sami, s pomočjo strokovnega vodstva, največ pripomorete k ugodnemu poteku nosečnosti in rojstvu zdravega otroka.

Ker ste doma iz okolice Ljubljane, vas bo diabetolog napotil k dr. Marjeti Tomažič, ki se v diabetološkem dispanzerju v Ljubljani še posebej ukvarja z nosečnicami s sladkorno boleznijo. Zdravnica bo najprej skušala natančno proučiti stanje vaše bolezni: metabolno urejenost in ali so prisotne začetne bolezenske spremembe na očeh, ledvicah, živcih, ščitnici in podobno.
Nato vam bo predlagala najboljšo strategijo za dosego želenega cilja. Le če boste poznali razloge za vse ukrepe, ki vam jih bo predlagala zdravnica, boste lahko v polni meri sodelovali. Čim več sprašujte, morda pobrskajte po internetu ali drugi literaturi in se posvetujte s celotnim medicinskim timom, ki vam bo na voljo ob vaših pogostejših obiskih v dispanzerju. Sledite nasvetom in uspeh bo zagotovljen.

Tudi ginekologinja, h kateri vas bo napotila diabetologinja, se še posebej spozna na nosečnost pri ženskah s sladkorno boleznijo. Spoznali boste, da je takih žensk, kot ste vi, zelo veliko in da nimajo le enega otroka…

Le pogumno naprej in ne pozabite uredništvu sporočiti vesele novice, ko se bo dojenček rodil!
Spreminjamo sladkorno bolezen

F3Z